wysoki poziom leukocytów we krwi

Serwis wyszukanych haseł

Tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć...

Temat: jakie badania?
chmurka pisze: Jakie badania laboratoryjne mogą byc wskazowka w kierunku wykrycia nowotworu? Z rutynowych badan laboratoryjnych bez wywiadu lekarskiego ciezko stwierdzic nowotwor. Pewne sugestie moga dawac: poziom leukocytow (wysoki, niski), wysokie OB (bardzo wysokie), wysokie wartosci np prob watrobowych (ALT, AST), niedokrwistosc. Poza tym sa markery nowotworowe tj. CEA (jelito grube, watroba, trzustka, zoladek, pluca, sutek), AFP(watroba, guzy jadra), beta HCG, PSA (gruczol krokowy), Ca 19-9 (rozne), Ca 125 (jajnik) i wiele innych. Lekarz moze rowniez skierowac na biopsje szpiku kostnego. Zmiany nowotworowe w okolocy jelita grubego to n badanie w kierunku krwi...
Źródło: topranking.pl/1850/jakie,badania.php



Temat: proszę o pomoc i jakieś pocieszenie
proszę o pomoc i jakieś pocieszenie wczoraj zrobiłam badanie krwi mojej 6-miesięcznej córce wszystko jest w normie oprócz hematokryt 40.4 i płytki krwi 898 000 gdzie norma to max 424 000, jestem przerażona, od pediatry dostałam skierowanie do szpitala. Pojedziemy jeszcze dzis jak mąż wróci z pracy. Skąd bierze się taki wysoki poziom tych płytek, o czym może świadczyć, proszę pomóżcie i pocieszcie. Dodam że po porodzie była leczona w kierunku infekcji (miała wysokie leukocyty) ale przy wyjściu ze szpitala było już ok.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,68150962,68150962,prosze_o_pomoc_i_jakies_pocieszenie.html


Temat: powracająca gorączka
powracająca gorączka Witam, Mojej 6-miesięcznej córce już trzeci raz w ostatnich dwóch miesiącach przychodzi zmagać się z bardzo wysoką (do 40 stopni) gorączką. Mała gorączkuje w kilkudniowych cyklach a każdemu atakowi ... drugim zlecono badanie krwi, które wykazało podwyższony poziom leukocytów i obecność stanu zapalnego w organizmie, rtg płuc, który nie wykazał żadnych zmian i usg jamy brzusznej, które również wypadło pozytywnie. Posiew...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,64978179,64978179,powracajaca_goraczka.html


Temat: Kot - silny stan zapalny
wysoki poziom hemoglobiny, zły hematokryt. Wyniki wskazują na silny stan zapalny, ale czego - nie wiadomo. Dostał kroplówkę, zmieniony został antybiotyk, bo tamten nie działał. Dziś jedziemy na rtg stawów barkowych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,49522038,49522038,Kot_silny_stan_zapalny.html


Temat: Badanie krwi w 3-cim trymestrze ciazy
witam cie na to pierwsze pytanie nie jestem ci w stanie odpowiedziec wydaje mi sie ze jezeli we krwi jest duzo bakeri to leukocyty w badaniu morfologi krwi musza byc bardzo wysokie wtedy mozemy mowic zakazaeniu bakteryjnym organizmu.na pewno mialas robiona morfologie jezeli masz wyniki musza obok podane byc normy jezeli masz ponizej normy to juz mowimy o anemi i trzeba brac zelazo,troche zle napisalas bo nie ma poziomu zelaza we krwi mozesz miec jedynie slabe wyniki krwi tak jak pisalam i wtedy koniecznie zelazo nie martw sie sa specjane dla kobiet w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,15208206,15208206,Badanie_krwi_w_3_cim_trymestrze_ciazy.html


Temat: HASHIMOTO a BASEDOW
witam! chciałam tylko dodać, że w przypadku brania metizolu, thyrozolu itp. należy robić morfologię przynajmniej raz na 3 tygodnie. Głównie chodzi o zbadanie poziomu leukocytów czyli białych krwinek oraz poziomu płytek krwi. Nie powinno się tego badania bagatelizować. Podałaś virlomi sporo ciekawych danych - dzięki ci za to :)/ Trochę mnie to podniosło na duchu, gdyż moje TRAB na początku na szczęście nie było strasznie wysokie, więc widzę że mam szansę uniknąć "noża". Teraz u mnie też Tsh jest niskie, zaś poziom Ft4 prawie na dolnej granicy normy. Lekarz stopniowo zmiejsza mi dawki,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52359910,52359910,HASHIMOTO_a_BASEDOW.html


Temat: GorączkaWysoka!!!
lekarze, jesli wysoka goraczka dlugo sie utrzymuje, bez jakis szczegolnych objawow ze strony drog oddechowych czy tez z powodu wirusowych zakaznych chorob dzieciecych, zlecaja badanie moczu, zeby sprawdzic, czy przypadkiem zakazenie ... ze lekarz upieral sie, ze to napewno drogi moczowe, to jednak po badaniu okazywalo sie, ze jednak nie tedy droga... dla swietego spokoju mozna zrobic tez badanie krwi i sprawdzic poziom leukocytow. podwyzszony moze wskazywac na infekcje bakteryjna w organizmie - ale specjalnie pisze "moze", bo tak sie sklada, ze niektore wirusy upodabniaja sie do bakterii.. z reguly jest tak, ze tego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19760,84322702,84322702,GoraczkaWysoka_.html


Temat: Glukoza: we krwi w normie 92, w moczu 63 ???
Glukoza: we krwi w normie 92, w moczu 63 ??? Mój mąż ma takie wyniki.Norma we krwi to 70-115. Dziwne okropnie bo zwykle musi być nieleczona cukrzyca i wysoki jej poziom i dopiero wychodzi cukier w moczu. A taki wynik, to co może znaczyć? Może to powód ogromnej ilości wypijanego pifffka. Może trzustka? Prócz tego ma w moczu leukocyty - 25/ul i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,51637464,51637464,Glukoza_we_krwi_w_normie_92_w_moczu_63_.html


Temat: czy to może być białaczka?
z dłoni i stóp oraz pojawiło się drobne złuszczanie skóry twarzy i tułowia. Teraz to minęło ale niestety gorączka pozostała, czasem mam też tzw 'zawalone zatoki'. Morfologia krwi nie wypadła najgorzej ale mimo wszystko poziom erytrocytów i hemoglobiny jest obniżony a leukocytów nieco podwyższony (w nich 15% limfocytow i 79% granulocyty obojętnochłonne, reszta w normie). Jak na razie lekarze odsyłają mnie tylko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,72295451,72295451,czy_to_moze_byc_bialaczka_.html


Temat: Wysoki poziom leukocytow, co to ?
Wysoki poziom leukocytow, co to ? Moj maz w ubieglym roku robil kilkakrotnie badanie krwi( przygotowywal sie do pewnego zabiegu szczekowego) i juz wtedy lekarz zauwazyl ze poziom bialych krwinek byl wysoki . Wahał sie miedzy 13,6- 17,5 na przelomie 4 miesiecy.Lekarz internista stwierdził ze przyczyna tego stanu byl najprawdopodobnie stan zapalny dziąsel.Wiec kiedy teraz, poł roku po wyleczeniu zebów i dziaseł ponownie zrobił badanie krwi i okazuje sie ze wynik nadal jest podobny tzn. poziom leukocytow 16.49....Mąz oprócz nadcisnienia ( bierze leki) na nic nie choruje . Fakt , ze prowadzi niezdrowy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,23833638,23833638,Wysoki_poziom_leukocytow_co_to_.html


Temat: Jak długo czeka się na wynik badania CRP ?
u mnie w przychodni krew do badania pobiera się: - poniedziałek, środa, piątek rano. odbiera się odpowiednio w następnym dniu, gdy pobiera się krew. Tzn. mi pobrano krew w poniedziałek, dziś (środa) odebrałam wynik. wynik mam 4.25, norma jest do 5. CRP miałam robione ponieważ miałam za wysoki poziom leukocytów i lekarz powiedział, że może być jakiś stan zapalny i może trzeba będzie brać antybiotyk. podczas robienia morfologii byłam troche przeziębiona i chyba stąd te leukocyty, bo CRP wyszło w normie. jutro mam dzwonić do lekarza z wynikiem. gdyby był zły miałam podjechać...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,85687523,85687523,Jak_dlugo_czeka_sie_na_wynik_badania_CRP_.html


Temat: wyniki badań
wyniki badań Witam Dostałam dziś wyniki badań i nie wiem czy mam powód do niepokoju. Z badań krwi wynika, że mam wysoki poziom krwinek białych (norma 4,5-11,0) - 13,2G/l i dużo ... to oznacza, że mam liczne nabłonki płaskie w polu widzenia i że leukocutów jest 6-7wpw. W badaniu ogólnym moczu mam leukocyty 15Leu/ul gdzie norma to wynik ujemny? Termin do gina mam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,31342717,31342717,wyniki_badan.html


Temat: Listopad 2008
... badanie krwi CRP,bo miałam wysoki poziom leukocytów (14,2 a norma do 10). ale byłam pzreziębiona i mam nadzieje, że stąd te leukocyty i CRP nie potwierdzi stanu zapalnego. inaczej czeka mnie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,586,76121486,76121486,Listopad_2008.html


Temat: wizyta u drM. lamblie+candida alb
moja córeczka przedewszystkim nigdy nie mogła jeść kasz, kleików bo zaraz kupa ze śluzem, wzdęty brzuch, wymioty i bardzo wysoki poziom leukocytów we krwi. oprócz tego bladość, podkrążone ocZka, niespokojny sen...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,55016572,55016572,wizyta_u_drM_lamblie_candida_alb.html


Temat: Proszę o interpretacjię morfologii...
Obniżony poziom leukocytów może wskazywac na infekcję wirusową, przemawia za tym również podwyższona liczba monocytów w rozmazie. Tu masz cytat z forum pediatrycznego : "Zwiększenie się odsetka monocytów w rozmazie krwi ... liczby monocytów wykazywano w durze brzusznym (zakażenie Salmonella typhi i paratyphi), zapaleniu wsierdzia i w ziarnicy złośliwej. Obiektywnym wykładnikiem zwiększenia liczby monocytów jest ich bezwzględna wartość we krwi, a nie tylko procent w rozmazie". Moja córka 3 tygodnie temu miała niski poziom leukocytów ( 4 tyś ), 15 % monocytów i okazało się ze to mononukleoza . Ale córka miała b. wysoką ... byłaby konsultacja endokrynologiczna . Poziom TSH u dziecka powinien być na poziomie 2,5 . A z jakiego powodu było zlecone TSH ? Lizbetka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,80104351,80104351,Prosze_o_interpretacjie_morfologii_.html


Temat: Rozmaz krwi - granulocyty, limfocyty
Rozmaz krwi Granulocyty (Neut) - przeważają nad limfocytami przed 4. dniem życia i po 4 roku życia. Ich wysoki poziom świadczy zwykle o infekcji bakteryjnej, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu podwyższona liczba ... wirusowej. Eozynofile, krwinki kwasochłonne (Eo) - ich podwyższony poziom (powyżej 4-5) może świadczyć o alergii lub o zakażeniu pasożytniczym. Ich zupełny brak obserwuje się w niektórych ciężkich infekcjach bakteryjnych, a podwyższenie poziomu - w okresie rekonwalescencji. Limfocyty atypowe w rozmazie krwi obwodowej wraz z podwyższonym poziomem leukocytów świadczą z reguły o mononukleozie zakaźnej.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,56155629,56155629,Rozmaz_krwi_granulocyty_limfocyty.html


Temat: Martwię się wynikami krwi synka
Martwię się wynikami krwi synka Mój synek, prawie 7 latek, cały grudzień chorował na zapalenie oskrzeli, dodam, ze pierwszy raz w życiu: nigdy wcześniej nie miał ani zapalenia oskrzeli, ani płuc, ... ropą i bardzo go bolał. Ząb został usunięty. Pani doktor zleciła nam kontrolne badanie krwi i dziś odebrałam wyniki. Bardzo się martwię, bo syn ma leukocyty poniżej normy 3,0 ( norma ... tygodnia jest zdrowy, ma apetyt i dobrze się czuje, a te wyniki nieprawidłowe. Czy tak może być dwa tygodnie po chorobie, co oznacza taki wysoki poziom limfocytów???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,34925102,34925102,Martwie_sie_wynikami_krwi_synka.html


Temat: prośba o interpretację wyników krwi 5,5 latki
Ogólnie wyniki krwi są bardzo dobre (HGB, RGB)- choć jednoznacznie wskazują na alergię (wysoki poziom eozynofili), podwyższony poziom limfocytów też mówi o toczącym się procesie obronnym w organizmie. Zastanawia wysoki poziom płytek krwi (PLT)- odpowiadają one za procesy krzepnięcia krwi i być może jest to również skutek alergii. Musi to ocenić dr. Co do moczu to prawdopodobnie występuje jakiś stan zapalny w nerkach (leukocyty w osadzie). Czy córka miała wcześniej problemy z ukł. moczowym? Jeśli tak to czy był robiony posiew moczu? Co prawda są tylko pojedyncze bakterie, ale trzeba mieć na uwadze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,105735718,105735718,prosba_o_interpretacje_wynikow_krwi_5_5_latki.html


Temat: Jak tam wyniki sportowe?
... regulacje pH, a na zakwaszenie moczu ma wplyw tylko przejsciowy, bo po prostu szybko jest wydalana. Akurat niski poziom leukocytow, nie zawsze jest zlym symptomem, a czesto wlasnie o ile nie...
Źródło: topranking.pl/1561/jak,tam,wyniki,sportowe.php


Temat: wzrost leukocytów
Witam Co oznacza wysoki poziom leukocytów we krwi,niski sód, dwucyfrowe OB Pozdrawiam
Źródło: topranking.pl/1850/wzrost,leukocytow.php


Temat: Żelazo-Bardzo proszę o radę
Żelazo-Bardzo proszę o radę Bardzo proszę o radę. Córka od wypadku tj. od września ma poziom żelaza 22 a norma spisana z wyniku to 60-180. Rozmaz krwi Pałeczkowate- 7 n 3-6 segmentowane 70 n 25-60 limfocyty 21 n 25-50 monocyty 2 n 1-6 Hemoglobina 8,2 n 7,5-10 leukocyty 6 4-10 Erytrocyty 5,03 4-5 hematokryt 0,403 0,35-0,47 mcv 80,2 80-94 mch 1,64 1,7-2,1 mchc 20,4 20-23 płytki krwi 250 130-350 limfocyty 20 17-48 neutrofile 75,1 43-76 inne (eo,bazo,mono) 4,9% rdw 14,7 10-15 mpv 8,4 6,5-11 pdw 14,8 10-18 CRP 4,2 n 0,0-5,0 Dostaje gwałtownie ... o radę co można zrobić. Walka o wyrównanie poziomu żelaza nie daje efektów, wiecznie wracające bardzo wysokie gorączki, po nich sychy kaszel, potem bardzo silny mokry, łóżko po nocy mokre od...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74369269,74369269,Zelazo_Bardzo_prosze_o_rade.html


Temat: żelazo ok, hemoglobina nie
joannapoznan napisała: > Większość pozostała w normie poza: sporo tych wyjątków... > Leukocyty mam za wysokie 11,9 (norma 3,8 - 10,0) A czy aby czasem jakiejś infekcji ostatnio nie miałaś W ... czerwonych krwinek, to nie może być dużo hemoglobiny, bo ona w tych krwinkach siedzi. I w niczym tu nie pomoże sam wysoki poziom żelaza. Wiele zakażeń bakteryjnych i wirusowych powoduje skrócenie ... mu potrzebnych składników. > Hematokryt za niskie 31,60 (37,00 - 47,00) No, to jest związane ze zbyt małą liczbą czerwonych krwinek, bo hamatokryt, to procent jaki we krwi stanowią erytrocyty i u Ciebie jest ich za mało, więc widać to i w hematokrycie. > Neutrofile za wysokie 7,90 ( 2,50 - 7,00) No, to by wskazywało na infekcję, najprawdopodobniej bakteryjną, bo to najczęstsza przyczyna neutrofilii. > MPV za niskie 8,22 (9,00 - 13,00) MPV to średnia objętość krwinki płytkowej. Starsze płytki są mniejsze niż te młode więc jak MPV jest wysokie to znaczy,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,45447,107361834,107361834,zelazo_ok_hemoglobina_nie.html


Temat: Hashi-tess, Rostedo proszę o pomoc
erytrocyty 4,7 (3,7-5,1) hemoglobina 14 (12-16) hematokryt 40,9 (37-47) MCV 88 (80-99) MCH 30 (27-37) MCHC 34,2 (32-37) płytki krwi 249 (140-440) limfocyty 35 (20-45) RDW-CV 14 (12-15) PDW 11 (9-17)...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,90520088,90520088,Hashi_tess_Rostedo_prosze_o_pomoc.html


Temat: Nie wiem, czy powinnam się martwić?
straciłam kilka kilo, okazało się, że mam zbyt niski poziom żelaza, a poza > tym ogóle wyniki z krwi są na granicy normy, a nawet i poniżej. Po miesiącu > stosowania odpowiedniego leku, który miał wyregulować poziom mojego żelaza > zrobiłam ponowne badania. Wyszły jeszcze gorzej. Wprawdzie żelazo jest w > normie, ale wszystkie inne wyniki krwi są poniżej normy Podejrzewam, że badanie poziomu żelaza zrobiłaś bezpośrednio po przyjmowaniu leku nie odczekawszy co najmniej tygodnia, dwóch? Jeśli tak, to wynik był fałszywy, bo poziom zelaza bezpośrednio po przyjmowaniu preparatu jest nie Twoim poziomem ... co przyjmowałaś? - znacznie, przy > jednocześnie wysokim OB. A jak leukocyty? Też wysokie? Nie wiem, czy to możliwe, aby w przeciągu miesiąca > moje wyniki tak bardzo się pogorszyły? Mam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24989,25602216,25602216,Nie_wiem_czy_powinnam_sie_martwic_.html


Temat: Pierwsze objawy
wątrobowe, zaburzony rozmaz leukocytów. - Próby wątrobowe rosną - wiek 3 m-ce pobyt w szpitalu w Zabrzu na gastroenterologii - mnóstwo badań, różne posiewy, nic nie mówią - podejrzenie mukowiscydozy - ... zrzucali też na to. -usg głowy - prawidłowe - Mała ma bardzo niski poziom immunoglobulin, wysoki cholesterol - Wszystkie inne parametry, np białko, żelazo, enzymy trzustkowe, hormony tarczycy, potas, wapń, gamma...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,47202,69537228,69537228,Pierwsze_objawy.html


Temat: mój piesek nie chce nic jeść, prawie nie pije!
Na podstawie moczu chyba - bo pobrałam rano i zawiozłam. Ale pobierał też i krew, więc nie wiem, w czym miało być tak dużo tych leukocytów. Maxi jest bardzo drobniutka, cieszy ... kilo w ciągu tygodnia... To sporo. Lekarz stwierdził wysoki poziom kreatyniny i powiedział, żeby zmuszać ją do picia, bo to świadczy o tym, że mało pije. I to prawda. Nie wiem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,12268,42115562,42115562,moj_piesek_nie_chce_nic_jesc_prawie_nie_pije_.html


Temat: Infekcja wod plodowych!!
... a w niektórych przypadkach nawet śmierć jeszcze w organizmie matki. Zakażenie wewnątrzmaciczne często przebiega bezobjawowo, moze też wystapić wysoka gorączka a przy badaniu krwi matki wykrywa sie podwyższony poziom leukocytów co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,102167349,102167349,Infekcja_wod_plodowych_.html


Temat: Międzylesie - super! :)
oczów często spadała (- a przecież promienie są bardzo szkodliwe dla wzroku). Dziecko miało lekko podwyższone leukocyty we krwi (CRP w normie) - lekarka dyż włączyła antybiotyk dożylny a lek prowadząca...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,588,104701948,104701948,Miedzylesie_super_.html


Temat: STYCZEŃ 2005
... i nie chcę przechodzić po raz drugi! Dodatkowo ma przyjść pielęgniarka pobrać małej krew bo okazało się że po urodzeniu miała wysoki poziom leukocytów co może świadczyć o jakieś infekcji i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,573,19470652,19470652,STYCZEN_2005.html


Temat: Jak tam wyniki sportowe?
w oczy śźaś oś nie niski poziom leukocytów? A ile to jest w liczbach: "żałośnie niski poziom leukocytów"? (jeśli poprawnie odszyfrowuję twoje krzaki). Ja w ostatnim badaniu z października 2007 miałam WBC 6,15 (norma: 4-10) Wysoki poziom leukocytów świadczy o PATOLOGII. http://wysokie-leukocyty.gu.ma/ Piszesz same ogólniki bez jakichkolwiek konkretnych przykładów na swoje wege-zarzuty wobec optymalnych. Nie zachowuj się jak znerwicowana plotkara na targowisku....
Źródło: topranking.pl/1561/jak,tam,wyniki,sportowe.php


Temat: Nadczynność tarczycy
być kierowane na operację. Zwykle > wycina się trzy czwarte gruczołu tarczycowego. Przedtem jednak konieczne jest > przywrócenie za pomocą leków normalnego poziomu hormonów tarczycowych. Na 10- > 14 dni przed operacją trzeba brać leki zawierające jod. Ograniczają one > przepływ krwi przez gruczoł i zmniejszają go. > Zabieg jest wykonywany w pełnym znieczuleniu, a po nim pozostaje się w > szpitalu przez 2-4 dni. Niewielką bliznę u podstawy szyi można łatwo > przysłonić koralami lub apaszką. > Operacja wiąże się z minimalnym ryzykiem uszkodzenia przytarczyc > kontrolujących poziom wchłaniania wapnia. Pomaga kuracja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26790,21366314,21366314,Nadczynnosc_tarczycy.html