wyniki badań MPV podwyższone

Serwis wyszukanych haseł

Tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć...

Temat: interpretacja wyników
" />28 lutego miałam usuniętą ciąże pozamaciczną poprzez laparoskopie oraz lewy jajowód . Dzisiaj zrobiłam sobie badania, większoćć wyników miesci się normie . Niepokoją mnie trzy rzeczy. Oznaczone są w ten sposób: LYMPH - 44,7 3.7538 podwyższone NEUT - 44,4 3.7296 obniżone MPV 8,7 Wyżej wymienione oznaczenia nie miszeczą się w normie . Co to oznacza??? i czy powinnam zgłości to swojemu...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=44916



Temat: Wyniki krwi
Odebralam wyniki badan i niestety nie wiem co oznaczaja niektore symbole i jaka jest norma. Podam wszystke wyniki i prosze o odpowiedz czy sa w normie. Co oznaczają symbole PDW, MPV, P_LCR, jakie są normy. Co oznacza gdy sa podwyzszone. Jestem kobieta i mam 21 lat. WBC - 7,3 RBC - 4,66 HGB - 14 g/dL HCT - 39,4 % MCV - ... LYM% - 36,4 MXD% - 7,7 NEUT% - 55,9 RBC_CV - 12,1% PDW - 15,4 fL MPV - 11.4 fL P_LCR - 36,2% Czy przy wynikach ma znaczenie infekcja gardła oraz...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
Bardzo prosze o pomoc w analizie wyników badania krwi. WBC 8.2 LYMPH 25 MXD 13.4 NEUT 61.6 RBC 4.33 HGB 12 HCT 37.5 MCV 86.6 MCH 27.7 MCHC 32 RDW-CV 14.7% PLT 213 PDW 13.9 MPV 11.5 P-LCR 37 OB 5 UWAGI: PLT=AG WZÓR KRWINEK BIAŁYCH pałeczkowate - podzielone 71 kwasochłonne 3 limfocyty 25 monocyty 1 Wyniki badania z zakresy układu krzepnięcia czas APTT 26.4 sek. Wg norm podanych przez laboratorium mam podwyższone wskaźniki MXD, MPV i P-LCR Dziękuje za pomoc
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
Mam pytanie - zrobiłem niedawno badanie laboratoryjne krwi i wyszło mi, że mam obnizony poziom płytki krwi : MPV -b 7,6 fl i podwyższony MON - 0,90 tys/ul. Ponadto wyszedł mi zwiększony wynik przy badanaiu OB (po 1 godzinie 133, po2 godzinie 35 mm). O czym to może świadczyć? PS: jesem nowy na forum więc z góry przepraszam za ew. bałagan; że...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Proszę o interpretację wyników
Bardzo proszę o zinterpretowanie wyników badań 4 -latka. Nie konsultowałam ich jeszcze z lekarzem, a zaniepokoiły mnie podkreślone przez analityka wartości. WBC 9.60 NEUT 3.30 NEUT (%) 34.4 N: 35-55 LYMPH ... bo ta wielkośc jest najbardziej nieprawidłowa. Również stwierdzono podwyższone MPV: 11.6 N: 8-10. Jeden lekarz po "rzuceniu" okiem stwierdził, że wyniki ok., jednak ja chciałabym wiedziec co oznaczaja te nireprawidłowe wartości...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1743


Temat: Proszę o interpretacje wyników badania krwi
Bardzo proszę o pomoc w inerpretacji wyników badania krwi. Martwię się podwyższonym wynikiem limfocytów!!! WBC: 6.4 K/uL LYM: (3.7) 57.5%L MID: (0.6) 9.3 %M GRAN: (2.1) 33.2%G RBC: 5.16 M/uL HGB: 13.0 g/dL HCT: 41.3% MCV: 80 fL MCH: 25.2 pg MCHC: 31.5 g/dL RDW: 13.8% PLT: 291 K/uL MPV: 7.8 fL Liczby podkreślone zostaly przez analityka medycznego. Limfocyty są podwyższone. Czy...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3736


Temat: Wyniki badan krwi
witam. prosze o pomoc w interpretacji moich wynikow badan. WBC 6.6 K/ul LYM 3.5 52.8 %L MID 0.4 6.8 %M GRAN 2.7 40.4 %G RBC 4.55 M/uL HGB 13.4 g/dL HCT 39.2 % MCV 86.1 fL MCH 29.5 pg MCHC 34.2 g/dL RDW 15.2 % PLT 240. K/uL MPV 10.3 fL szczegolnie niepokoi mnie procent limfocytow i RDW. rok temu rowniez mialam podwyzszone limfocyty. czy mam powody do niepokoju? dziekuje za odpowiedz.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1412


Temat: Prosze o interpretacje wynikow krwi
... W PORZĄDKU A WBC JEST ZNACZNIE PODWYZSZONE. O CZYM MOGA ŚWIADCZYĆ MOJE WYNIKI? Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=592


Temat: Podwyższone MPV u psa
Witam. Mój pies miał babeszjozę typu gondii, dostał imizol po tygodniu leczenia wyniki wróciły do normy oprócz płytek bo miała tylko 65 i cały czas był podwyższony poziom mpv.Po następnych dwóch tygodniach poszłam na badania kontrolne 16. 09. 2010 i wyszły następujące WBC 16.7 RBC 5.07 HGB 11.6 HCT 34.0 PLT 78 MPV 13.4 Temperatura psa wynosiła 39.3 Weterynarz zadecydował o ponownym podaniu imizolu. Wczoraj zauważyłam ze pies ma cieczkę- pies ma 5 lat. Dzisiaj ponownie byłam na kontroli ponieważ pies nadal ma podwyższoną temperature i miała ponownie robione badania. Wynik z dnia 18.09.2010 jest następujący: WBC 15.9 RBC 4.37 HGB 10.2 HCT 30.0 PLT 60 MPV 15.2 Miała teź rozmaz w kierunku babeszjii i weterynarz nic nie zauważył ani przed wczoraj ani dziś. Mówił ,że spadek hemoglobiny i czerwonych krwinek moze też być spowodowany cieczką ale nasjbardziej mnie martwi podwyższone MPV weterynarz nie bardzo chciał wyjaśnić co to jest, powiedział tylko że nie powinno być podwyższone.Proszę o odpowiedź co to takiego. Pozdrawiam
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=12557


Temat: Trzęsienie głową i ślinotok
Panie Jarku, Byłam dzisiaj u veta. Poprosiłam również o zrobienie badań morfologii i biochemii. Nasz lekarz stwierdził, że wyniki są dobre oprócz małej liczby płytek czerwonych, ale za 2 tygodnie mam powtórzyć badanie, ponieważ było mało materiału do badania (były problemy z pobraniem krwi). Nie zwrócił uwagi na podwyższone wyniki limfocytów i granulocytów. Wyniki: Mocznik - 27,8 [20-54 mg/dl] Alat-GPT - <5 ... [160-430] - niskie MCV - 67 nm3 [64-74] MCH - 24,9 pg [22-27] MCHC - 37,1 g/dl [34-36] RDW - 12,7% [14-17] MPV - 10,5 nm3 [6,7-11,1] LYM - 28,6% [0-99]...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10617


Temat: [Szczecin] Adopcja kota - Gacuś - Filmy i zdjęcia!
" />Zasadniczo, wartości referencyjne są podane. Wstępnie już wetka powiedziała, że wyniki morfologii nie są złe, a jutro rano porozmawiamy bardziej szczegółowo. Bo niestety, ale Gacusiowi wyszła trochę nie bardzo biochemia ... Poniżej wyniki badania biochemicznego (nie wiem, co oznaczają skróty H i ALR.): UREA (mocznik) 57 mg/dl (H) ALP (fosfataza zasadowa - to samo co AP) 127 U/l - to jest chyba ... jakiś wpływ na interpretację*)) Z tych morfologicznych, podam te, które wg wyników Gacuś ma przekroczone: MI (to monocyty? nie wiem, jak odszyfrować) (podwyższone) 6.7% (norma 1-3%) czerwone krwinki (nieznacznie podwyższone) 10.34 10^12/l (norma 5-10 10^12/l) hemoglobina (nieznacznie podwyższone) 15.7 g/dl (norma 8-15 g/dl) MCV 39 fl (dolna wartość graniczna, bo norma to 39-55 fl) MCHC (podwyższone) 39.2 g/dl (norma 30-36 g/dl) płytki krwi (obniżone) 239 10^9/l (norma 300-800 10^9/l) MPV (obniżone) 10.8 fl (norma 12-17 fl) Jutro po szczegółowej konsultacji i interpretacji dam znać. Edit 10.06.2010: *) ALR = alarm lub alert
Źródło: forum.kociadolina.pl/viewtopic.php?t=132


Temat: Wyniki krwi
Witam. Mam 26 lat, od wielu miesiecy jestem wiecznie zmeczona, nie mam na nic sily. Wczesniej bylam zawsze zywiolowa i pelna energii osoba. Od okolo 4 lat mam stale podwyzszone limfocyty. ... badan, ktore wykazaly u mnie osteopenie, podwojna dyskoaptie ledzwiowa, przepukline rozworu przelukowego II stopien, astme. Bylam tez hospitalizowana z powodu nawracajacych infekcji drog moczowych (zdarzaly sie przez ostatnie pol roku niemal co 2 tygodnie). Obecnie drogi moczowe sa zaleczone, w grudniu bralam przez miesiac doxycycline, aktualnie biore profilaktycznie furagin. Mam wyznaczony termin badania scyntygraficznego przytarczyc. Poza ciaglym oslabieniem i brakiem koncentracji czesto miewam skorcze w stopach i lydkach, zawroty glowy, bole glowy. Neurolog niczego nie stwierdzil. Podaje aktualna morfologie i pozostale badania. Badan moczu nie bede juz wspisywac, poniewaz jestem pod stala kontrola ... MXD # 0,5 X 10 do potegi 3/uL NEUT # 2,1 X 10 do potegi 3/uL RDW 12,5 % PDW 12,5 fL MPV 10,0 fL P-LCR 25,2 % segmenty 55, kwasochlonne ... mmol/l K 4,6 mmol/l chlorki 98 TSH 2,797 mU/I FT4 1,0 ng/dl FT3 2,61 pg/mL białko całkowite 7,9 g% CRP 1,8 mg/l Jesli ktos przetrwal czytanie tych moich wynikow i jest w stanie mi powiedziec czy te wyniki moga powodowac u mnie takie zmeczenie bede bardzo wdzieczna. Chcialabym znow miec tyle energii co kiedys i juz nie wiem do kogo mam sie...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
Wyniki badań - podwyższone OB - 32 Oto moje wyniki: OB -32 Leukocyty - 7 tys/ul (3,8-10) Erytrocyty - 4,68 mln/ul (3,7-5,1) Hemoglobina - 13,5 g/dl (12-16) Hematokryt - 39,9 % ... (11,5-14,5) PDW - 14,8 fl MPV - 11,7 fl P-LCR - 38,7 Mocz: Przejrzystość - przejrzysty Kolor - j. żółty Glukoza - nieobecna Bilirubina - nieobecna Ketony - nieobecne pH - ... a potem znów się zmniejsza, ale jest wyczuwalny. Czy na podwyższone OB może mieć wpływ fakt, iż od świąt do połowy lutego ciągle byłam chora, ciągłe zmiany w oskrzelach, do tej ... nerki. Bardzo proszę o opinię czy te wyniki są bardzo złe. Czy mogą sygnalizować iż dzieje się coś bardzo groźnego?? Czy to raczej mniej groźny stan zapalny?? Oczywiście wybieram się do...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki badań OB - 32
Oto moje wyniki: OB -32 Leukocyty - 7 tys/ul (3,8-10) Erytrocyty - 4,68 mln/ul (3,7-5,1) Hemoglobina - 13,5 g/dl (12-16) Hematokryt - 39,9 % (37-47) MCV - 85,3 fl (80-99) MCH ... 54,2 % (37-80) Limfocyty - 3 tys/ul (0,6-3,4) Inne (Eo, Bazo, Mono) - 0,2 tys/ul Neutrofile - 3,8 tys/ul (2-6,9) RDW-Cv - 13 % (11,5-14,5) PDW - 14,8 fl MPV - ... wyczuwalny. Czy na podwyższone OB może mieć wpływ fakt, iż od świąt do połowy lutego ciągle byłam chora, ciągłe zmiany w oskrzelach, do tej pory jeszcze kaszle. Po chorobie zażywałam Vigor, ... wyniki są bardzo złe. Czy mogą sygnalizować iż dzieje się coś bardzo groźnego?? Czy to raczej mniej groźny stan zapalny?? Oczywiście wybieram się do lekarza, ale dziś nie udało mi się...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8124


Temat: Wyniki badań na profil tarczycy
[quote="asiakrol12"]mi w wynikach wyszło że mam: norma w nawiasach FT3 3,40 pg/ml ( 1,5-4,1) FT4 1,20 ng/dl ( 0,8-1,9) TSH (*)6,73 uIU/ml (0,3-4,5) OB mam po 1h - 20mm a 2h - 48mm i jeszcze niepokoi mnie PLT 172 gdy norma to 200-450 czyli mam za mało no i MPV mam 10,6 gdy norma to 6,5-10,5 a tego mam troche za dużo A ja mam 17 lat Masz niedoczynność tarczycy ,trzeba się reg. badać i brać leki które zaleci endokrynolog, OB masz podwyższone ,ono rzadko kiedy jest od tarczycy [problemów z nią],może robiłaś badanie kiedy miałaś okres wtedy OB jest podniesione,może jesteś/byłaś chora,masz problemy stomatologiczne ,niedokrwistość,problemy z nerkami etc .Powody mogą być różne,możesz też zrobić podstawowe badanie moczu,pojemnik do nabycia w aptece. Jakie miałaś miano wraz z normami RBC--czerwone krwinki? MPV jest nieznacznie podwyższone i nie jest to żadna tragedia,czasem niektóre parametry są zawyżone lekko obniżone i nie ma tragedii,często są w normie jak się...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3623


Temat: Chora kotka - wyniki - proszę o pomoc
Witam, Zwróciłam też uwagę na ALAT i AspAT Twojej kotki, według norm które posiadam, enzymy wątrobowe też są podwyższone. Jestem również bardzo zainteresowana odpowiedzią. Od wielu miesięcy mam ten sam problem z prawie dwuletnim obecnie kocurkiem, podobne objawy i wyniki. Badania wielokrotnie powtarzane - ciągły spadek leukocytów, a zastosowane leczenie nie przyniosło poprawy, dodatkowo od miesiaca dołączyła się cotygodniowa biegunka(nigdy nie miał ... ja jestem przerażona, bo nie wiem jak mojemu kociakowi pomóc. Ostatnie wyniki: PLT FLAGS: SCH MIC WBC : 3,9 10 do trzeciej/mm3 RBC : 11,67 10 do szostej/mm3 HGB : 17,4 g/dl HCT : 49,1 % PLT : 264 10 do trzeciej/mm3 MCV : 42 µm3 MCH : 14,9 pg MCHC : 35,4 g/dl RDW : 17,9 % MPV : 10,8 µm3 WBC Flags : AG1 EOS (2,8) DIFF : %LYM : 48,3 % #LYM: 2,8 10 do trzeciej/mm3 %MON : 7,9 ... g/dl FeLV (-) badanie jednokrotne FIV (-) badanie jednokrotne
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=1291


Temat: Wyniki krwi
Witam , mam 19 lat prosil bym o analize wynikow na koncu opisze objawy oczywiscie nie wszystkie badan bedzie sporo wiec od razu uprzedzam ale ze zdrowiem moim nie jest najlepiej ... MCHC - 32,5 <31,8-36 MCH - 32,5 <27-34 RDW - 13 <11,6-14,8 Płytki krwi PLT - 160 <140-424 MPV - 10 <7,5-12 Rozmaz (pomiar automatyczny): wart.b. NEUT - 5,68 <2,5-5 !!! ... tego co wiem to taki podwyzszony poziom zelaza jest tokstyczny dla organizmu ... czytalem ze odklada sie w watrobie i na nia najbardziej rzutuje wiec z tego moze wynikac podwyzszona bilirubina ... bo juz wysiadam :( pozdrawiam. jak cos to mam jeszcze wypis ze szpitala sprzed 3 lat chyba i pare innych wynikow ale tamte raczej sa w srodkowej normie ... mam jeszcze...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
WITAM wcześniej już opisywałam swoją historię zrobiłam następne wyniki wiec moze opisze wszystko od nowa mam 21 lat od ponad pół roku Bardzo dziwnie sie czułam zrobiłam wyniki ! Robione 06,23,2009 ... 45 - 70 LY - 2.4 Norma 1 - 4.8 GR - 4.1 Norma 1.8 - 7.7 PCT - 0.23 Norma 0.08 - 1 MPV - 10 Norma 8 - 11.5 ... tętna i tak sie źle czuje i do tego doszły bóle serca porobiłam następne wyniki dnia 05,02,2010 roku Magnez - 1.82 Norma 1.8 - 2.6 Żelazo - 126 Norma 59 - 158 Niepokoi mnie ten wynik Retikulocyty - 0.004 Norma 0.005 - 0.015 Ferrytyna - 12.19 Norma 13 - 150 Byłam również u Kardiologa 05,02,2010 oku jego wynik to Wszystko prawidłowe tylko Wypadanie przedniego płatka zastawki mitralnej z obecnością śladowej IM,IP ślad Podczas badania tachykardia około 110/minute Zalecił mi Badania CRP , i ELEKTROLITY Aktualnie biore Magnez i raz dziennie na zmiejszenie tętna 1/4 tabletki Bisohexal 5 mg. Podaje Aktualne Wyniki z dnia 02.03.2010 roku Prawidłowe WBC - 6.9 Norma 4.4 - 11.3 RBC - 4.45 Norma 4.2 - 5.4 HGB - 13.1 Norma ... GR - 3 Norma 1.8 - 7.7 PCT - 0.22 Norma 0.08 - 1 MPV - 8.5 Norma 8 - 11.5 MCV - 94.2 Norma 81 - 99 EO - 0.7 ... podwyższyło się........pół roku temu.... 18.1 Może ktoś wie co mi dolega Proszę o odpowiedz niepokoją mnie moje wyniki non stop coś żle wydaje mi sie że są gorsze od poprzednich! i jeszcze te bóle serca Kardiolog powiedział że to mogą być nerwobóle ale w to tez nie chce mi sie wiezyc ! non stop mam podwyższone tętno nie raz czuje sie słabo...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Endokrynolog, neurolog, psychiatra...do kogo isc??
krwinki czerwone 5,02 [3,5-5,0] Plytki krwi: PDW 19,4 [6,1-11,0] MPV 13,2 [7,2-11,1] P-LCR 51,5 [6-24] Rozmaz (pomiar auto): wart. b MONO 0,77 % MONO 9,2 [1-8] TSH 5,760 [0,270-4,200] Mocz, ekg, glukoza i reszta wyników w granicach normy. Z tymi wynikami oczywiscie poszlam do lekarza, po czym stwierdzila ona iz sa w porzadku ("no, to tsh lekko podwyzszone, ale to moze chwilowe"). ... luck). Po tym wydarzeniu, lekarz domowy troche sie wystraszyl, skierowal mnie do neurologa (nie wiem po co, skoro wyraznie w wypisie ze szpitala bylo napisane ze badanie neurologiczne nic nie wykazalo)...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=10172